Tips


Hier nog wat dingen die we graag kwijt willen en die wellicht interessant zijn om te lezen. Let erop dat deze tips in 2001 geschreven, ze zijn dus inmiddels een beetje achterhaald.

Ontslag?
Martine was net klaar met haar studie, maar Jeroen werkte reeds een aantal jaar. Op zijn vraag aan zijn werkgever over het verlenen van onbetaald verlof werd negatief gereageerd. Jeroen nam dus ontslag, maar wel met de toezegging vanuit de werkgever dat hij acht maanden later terug zou kunnen komen. Helaas blijkt het zo te zijn dat als je zelf ontslag neemt, en voor een bepaalde tijd niet meedoet in het arbeidsproces, niemand meer weet voor welke sociale regelingen je nog in aanmerking komt. Uiteindelijk besloot Jeroen dan maar een dure arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen. Achteraf kan je je af vragen of dit echt noodzakelijk was geweest.

In die acht maanden veranderde er veel voor de werkgever. De persoon met wie de afspraak was gemaakt verliet het bedrijf, en het bedrijf werd overgenomen door een veel groter bedrijf waardoor ruim honderd personen ontslagen werden. De kans leek dus klein dat Jeroen terug zou kunnen komen. Op de dag van onze terugkomst bleek echter dat Jeroen toch weer per 1 september aan de slag kon, helaas wel met een contract van drie maanden. Inmiddels is dat ook weer omgezet in een vast contract.

Voorbereiding
Eigenlijk hebben we relatief weinig tijd in de voorbereiding van onze reis gestoken. Martine had al een talencursus in Ecuador gevolgd, en kende het daar al een beetje, bovendien sprak ze daardoor vloeiend spaans. Uiteindelijk besloten we een vliegticket naar Ecuador en terug vanuit BraziliŽ te kopen. Gewapend met de Lonely Planet van Zuid-Amerika en de Footprint Handbook of Sout America hebben we de reis on-the-road samengesteld.

Financieel
Wat heeft dit grapje ons nu allemaal gekost? Voordat we weggingen hebben we op grond van informatie uit de Lonely Planet een globale financiele planning gemaakt. De Lonely Planet noemt per land een bedrag dat je per persoon kwijt zou zijn bij het reizen. Omdat we vooraf nog geen idee hadden welke landen we aan zouden doen hebben we een gemiddelde genomen over alle landen in Zuid-Amerika. Dit hebben we vermenigvuldigd met het aantal dagen (ruim 200) en 2 (wij zijn immers met zijn 2-en). Aan het eind van de reis bleken we hier iets van ergens tussen de tien en vijftien procent onder te zijn geeindigd, dat bleek ook goed uit te komen omdat we weer geen rekening hadden gehouden met het feit dat we terug in Nederland de eerste maand geen inkomsten hadden (salaris wordt pas op het eind van de maand gestort). Maar hoeveel was het nu? Precies weten we niet, ook al omdat niet helemaal duidelijk is wat je mee moet tellen (telt opslag van inboedel mee?), maar het ligt ergens tussen de 30.000 en 35.000 gulden.

Foto's
Toen we vertrokken hadden we een rolletje of tien uit nederland meegenomen. Achteraf hadden we er veel meer moeten meenemen, filmrolletjes blijken ontzettend duur te zijn in Zuid-Amerika. We hebben er voor gekozen om steeds alleen de negatiefen te laten ontwikkelen, deze hebben we vervolgens in onze moneybelts vervoerd bij alle dingen waarvan we zeker wilden dat ze niet gestolen zouden worden. Bovendien sleep je een ontzettende hoeveelheid foto's mee als je ze laat afdrukken, en de kwaliteit wil nog wel eens tegenvallen. Uiteindelijk blijken veel foto's een beetje beschadigd te zijn. Je kan het ook zien op deze site. We weten niet of dat nou heeft gelegen aan onze manier van vervoeren of een de slechte kwaliteit van de gebruikte ontwikkelapparatuur. Volgende keer wellicht een digitale camara mee?

Copyright © 2009 Jeroen van Zutphen